Blogi

Haluaisitko mahdollisuuden valita?

Sote- ja maakuntauudistus on suurimpia Suomen itsenäisyyden aikana tehtäviä kertaluontoisen hallinnon ja toimintatapojen uudistuksia. Sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapaus on koko uudistuksen tärkein ulottuvuus ja suurin muutosvoima. Valinnanvapausmallin tavoitteena on enemmän terveyttä samalla rahalla.

Uudistuksen tärkein muutosvoima on valinnanvapaus. Kyseessä on valtava muutos, jossa ei korjata vanhaa vaan luodaan kokonaan uutta. Ei siis auta, että siirrämme laatikoita organisaatiokaaviossa eri paikkaan. On pyyhittävä kaikki laatikot pois ja aloitettava uuden tekeminen puhtaalta pöydältä. Meidän on yhdessä löydettävä maakunnassa rohkeat ratkaisut ja mentävä eteenpäin.

Hallituksen kesäkuussa tekemät valinnanvapauslinjaukset ovat hyviä ja kestäviä. Perustason palveluissa asiakkailla olisi yhdenvertainen mahdollisuus valita julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin tuottaja.

Lähtökohtana pitää olla, että lupa toimia palvelutuottajana riittää valinnanvapausmarkkinoilla toimimiseen. Yrityksille, jotka pyrkivät tuottamaan valinnanvapauspalveluja, ei saa asettaa epätarkoituksenmukaisesti rajoittavia vaatimuksia. Tällä tavoin varmistamme, että yksityistä sosiaali- ja terveysalan yritystoimintaa on jatkossa sekä Ilmajoella että koko maakunnassa. Tämä lienee itsestään selvää yrittäjyysmaakunnassa.

Iso muutos tarvitsee valtavasti uudenlaista osaamista maakunnassa. Maakunnasta pitää alusta lähtien luoda toimija, joka hyödyntää kaikessa palvelutuotannossaan laajasti olemassa olevaa yrittäjyyttämme, luo edellytyksiä uudelle yrittäjyydelle ja innostaa yrityksiä kasvuun ja kansainvälistymiseen. Työ syntyy pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Pidetään se mielessä tämänkin uudistuksen toteuttamisessa.

 

Minna Sillanpää
toimitusjohtaja
Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät