Uudistus

Etelä-Pohjanmaan sote-uudistuksessa tehdään paremmat sosiaali- ja terveyspalvelut maakunnan kaikkia asukkaita varten. Peruspalvelut vahvistuvat ja palvelut ovat saatavissa maakunnan alueella. Asukkaat valitsevat palvelujen tuottajana toimivan sosiaali- ja terveyskeskuksen valinnanvapausperiaatteen mukaisesti. Rinnakkaisten rakenteiden purkaminen tuo kustannussäästöjä. Uudistus toteutetaan yhdessä maakuntauudistuksen kanssa.

Mikä muuttuu?

  • Erityisasiantuntijat liikkuvat asiakkaidensa lähelle. Heidän osaamisensa tukee päivittäispalveluja.
  • Sähköinen asiointi kehittyy. Syntyy uusia tapoja käyttää sote-palveluita. Digitalisaatio helpottaa myös sote-palveluiden järjestäjien ja tuottajien työtä.
  • Kotiin annettavien palvelujen osuus kasvaa.

 

Katso esite: Mitä sote-uudistus tarkoittaa minulle? >>

Vuodesta 2020 lähtien uusi maakunnallinen organisaatio huolehtii sote-palveluiden järjestämisestä. Käytännössä organisaatio vastaa siitä, että palvelut toimivat kokonaisuutena ja sujuvasti. Palveluita tuottavat maakunta, järjestöt ja yksityiset yritykset.

Palveluiden sisällön ohella uudistuksen toinen tärkeä tehtävä onkin palvelurakenteiden organisointi. Toimintamallin aihio valmistuu vuoden 2016 lopulla. Uusi organisaatio rakennetaan vuosien 2017-2019 aikana.

Maan hallitus päätti neuvottelussaan 5.7.2017, että sote- ja maakuntauudistus tulee voimaan 1.1.2020 alkaen. Maakuntavaalit järjestetään lokakuussa 2018.

Tutustu hallituksen linjaamaan aikatauluun tarkemmin: Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu ja toteutus

 

Tutustu myös Etelä-Pohjanmaalla järjestettyjen sote-seminaarien materiaaleihin sekä keräämäämme sote-tietoon.